Hvad forårsager dine piskesmældsmerter?
Når du får et piskesmæld, sker det ved, at dit hoved kastes bagover. Det sker som regel i en brat bevægelse, hvor hovedet kastes kraftigt bagover. Samtidig sker der det, at din halshvirvelsøjle får en tilsvarende kraftig bøjning bagover. Alle bløddelene på forsiden af halshvirvlen får altså en pludselig overstrækning. Bevægelsen kan føre til stræk af sener og muskelfibre, og der kan udvikles en lokal nerveirritation på grund af en vævsskade. Når dit hoved efterfølgende kastes fremover, kan du få tilsvarende vævsskade i bløddelene på bagsiden af halshvirvlerne.
Oplever du i en længere periode smerter eller gener, og har du brug for behandling af dine symptomer, så kan det være en god idé at kontakte en fysioterapeut, som kan hjælpe dig med dit piskesmæld. Har du kroniske gener efter en piskesmældsskade, vil du naturligvis have mange bekymringer. Det er vigtigt, at du er klar over, at piskesmældsskaden ikke fører til forandringer eller svækkelse af hjerne- eller rygmarvsfunktioner. Kroniske smerter kan dog føre til, at du oplever problemer med din koncentration. Det betyder dog ikke, at du har påført dig en hjerneskade.
Hvad kan du selv gøre?
Oplever du smerter efter et sammenstød, fald eller anden ulykke, så kan du selv gøre forskellige ting for at lindre dine smerter. Det anbefales blandt andet, at du i løbet af det første døgn bruger en ispose i 20 minutter ad gangen og med pauser imellem. Det, du skal gøre, er at lægge dig på ryggen i din seng med hovedet understøttet af en pude. Det er vigtigt, du husker på, at isposen skal være indhyllet i et viskestykke eller lignende, da huden ikke må være i direkte kontakt med isposen. Det kølende element virker smertelindrende.
Har du et behov for anden smertestillende medicin end håndkøbsmedicin, bør du altid tage kontakt til din læge. Oplever du lettere ondt i nakken, hovedpine eller stivhed i nakkemusklerne i de følgende døgn efter ulykken, kan du lave nogle øvelser. Du kan kontakte din egen læge eller en autoriseret fysioterapeut, hvis du har brug for hjælp til konkrete øvelser.
Hvis du har brug for hjælp til behandling af piskesmæld, vil det være en god idé at tage kontakt til en fysioterapeut. Så kan du få god og professionel hjælp til din skade