Spring til indhold

Hvor ofte skal jeg amme?

Nyfødte babyer skal ammes 8–12 gange om dagen i den første måned. Modermælk er let fordøjeligt, så nyfødte er ofte sultne og kan derfor også godt tåle ofte amning. Hyppig fodring hjælper med at stimulere din mælkeproduktion i løbet af de første uger. Når din baby er 1-2 måneder gammel, vil han eller hun sandsynligvis amme 7-9 gange om dagen. Det anbefales, at i de første par uger af barnets liv bør amning være “on demand” (når din baby er sulten), hvilket er cirka hver 1-1 / 2 til 3 timer. Når nyfødte bliver ældre, vil de skulle ammes sjældnere og kan have en mere forudsigelig tidsplan. Nogle ammer måske hvert 90. minut, mens andre går 2-3 timer mellem amningerne. Man siger som udgangspunkt, at nyfødte bør ikke gå mere end omkring 4 timer uden fodring, selv natten over.

Hvor lang tid tager det, at amme?

Nyfødte kan amme i op til 20 minutter eller længere på et eller begge bryster. Når babyer bliver ældre og mere vant til amning, kan de måske amme cirka 5-10 minutter på hver side. Det kræver selvfølgelig, at man har tøj på der gør det komfortabelt og nemt, at amme sit barn. Du kan med fordel springe i en ammekjole til sådanne formål. 

Hvor lang tid det tager at amme afhænger af dig, din baby og andre ting, f.eks .:

  • din mælkeforsyning er kommet ind (dette sker normalt 2-5 dage efter fødslen)
  • din svigtende refleks (som får mælk til at flyde fra brystvorten) sker med det samme eller efter et par minutter i en fodring
  • din mælkestrøm er langsom eller hurtig
  • babyen har en god lås, der optager så meget som muligt af din areola (den mørke hudcirkel omkring din brystvorte)
  • din baby begynder at sluge med det samme eller tager det langsomt
  • din baby er søvnig eller distraheret

Ring til din læge, hvis du er bekymret for, at din babys fodring virker for kort eller for lang.

Hvornår skal jeg skifte bryst?

Skift bryster og prøv at give dem samme mængde sygepleje hele dagen. Dette hjælper med at opretholde din kalktilførsel i begge bryster og forhindrer smertefuld oversvømmelse (når dine bryster fyldes med mælk).

Du kan skifte bryst midt i hver fodring og derefter skifte, hvilket bryst du tilbyder først for hver fodring. Kan du ikke huske, hvor din baby sidst har ammet? Det kan hjælpe at sætte en påmindelse – som en sikkerhedsnål eller et lille bånd – til din bh-rem, så du ved, hvilket bryst din baby sidst har ammet med. Start derefter med det bryst ved næste fodring. Eller beholde en notesbog ved hånden, eller brug en amme -app til at holde styr på, hvordan din baby fodrer.

Din baby kan godt lide at skifte bryst ved hver amning eller foretrækker kun at amme på den ene side. Hvis det er tilfældet, så byd det andet bryst ved næste amning. Gør hvad der virker bedst og er det mest behagelige for dig og din baby.